9. Sınıf Türk Dil ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları MEB sayfa 64

b.Yazma Surecini Uygulama
“Yazma Sureci” başlığı altında verilen aşamaların her birini uygulayarak aşağıda verilen kavramlardan biri hakkında defterinize bir deneme yazınız. Metninizi yazarken paragrafların yapısına dikkat ederek düşünceyi geliştirme yollarını kullanınız ve yazım kurallarına dikkat ediniz. Bu kurallarla ilgili kitabınızda verilen bilgilerden yararlanabilirsiniz.
* dostluk * umut * sonbahar * yazmak * hayal kurmak * mutluluk * yalnızlık * paylaşmak
Dostluk konulu kompozisyon
Dostluğun binlerce tanımı vardır ve dostluk içinde pek çok öğe barındırır. Dostluk arkadaşlık, sevgi, paylaşmak, sadakat ve mutluluk demektir.

Hayat tek renk bir tablo değildir. Bazen siyah, bazen beyaz, bazen gri, bazen de rengarenk olur. İşte hayatın bu her biri farklı olan zamanlarında her zaman bir dosta ihtiyaç duyarız. Dost, iyi günde neşemizi, kötü günde üzüntümüzü paylaşır. Gerçek dostlar, hem iyi hem kötü günde yanınızda olur. İyi günde herkes yanınızda olurken kötü günde yalnızca dostlarınız sizin elinizi tutar.Dostluk bir mum ışığıdır, önümüzü göremediğimizde yolumuzu aydınlatır.
Dost olmak, sadece birlikte vakit geçirmek; gün içinde saatlerce konuşmak değildir. Dostluk iyi ve kötü günde birlikte olmaktır. Zor gününüzde yardımınıza koşacak bir dostunuz varsa çok şanslısınız demektir. Şimdi sarılın ona sımsıkı ve onu hiçbir zaman bırakmayın.çünkü dostu olmayan dünyanın renklerini kaybetmiş demektir.
Hayal Kurmak İle İlgili Kompozisyon
Her insan yaşamlarını hayalleri ile tamamlar. Kurdukları hayalleri gerçekleştirmek için hayata tutunur ve gerektirenleri yapmaya başlar. Ayakta kalmak için mücadele verip kendileri için çizdikleri yolda adım adım ilerlerler. Emek vererek güzel bir yaşama ulaşabileceğini hayali onları daha çok azimlendirir.
Yaşantımızdan çok daha iyi bir yer sağlamak için hayallerimize sığınırız. Kendimiz için iyi bir şeylerin hayali ile çabalamaya başlayarak ilerleriz. Hayallerimiz kendi iç dünyamızda kendimiz için en güzel tesellimizdir. Hayal ettiğimiz müddetçe ulaşmak için çabalamamız kendisini gösterir. Kendi kendimize vereceğimiz çeşitli mücadeleler bu yolda en büyük adımlarımız olup yaklaşmamızın yolunda etki gösterecektir. Hayallere kavuşmanın vermiş olduğu mutluluk en büyük başarımız olacaktır. Hayatımız boyunca ulaşamadığımız hayallerimiz olduğu sürece en küçükleri bile bizi mutlu edecek dereceye ulaşır.
İnsanlar hayal kurmadan asla hedeflerine ulaşamazlar. Kendilerine amaç vermedikleri sürece yaşamları amaçsız olup oradan oraya savrulup dururlar. Hedefi olmayan gemiye rüzgar bile yardım edemez sözünde olduğu gibidir. Hepimizi olduğu gibi bugün hayallerimiz olduğu için çabalamaktayız. Hayatımıza anlam kattığı gibi, bu yolda ilerlemek kendimize olan güvenimizi de arttırmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar